Checklist Verhuurmakelaar: Hoe Kies Ik een Goede Verhuurmakelaar?

checklist verhuurmakelaar

De ene verhuurmakelaar is de andere niet. Een verhuurmakelaar dient uw doelen te dienen, maar in de praktijk is er veel kaf tussen het koren. De titel verhuurmakelaar is niet beschermd en dat betekent dat iedereen zich verhuurmakelaar mag noemen. En zelfs als verhuurmakelaars aangesloten zijn bij landelijke organisaties, wil dat niet zeggen dat ze altijd vakkundig en betrouwbaar handelen. We hebben hier een korte checklist verhuurmakelaar opgesteld om u te behoeden voor slechte ervaringen.

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.

Checklist Verhuurmakelaar: De goede verhuurmakelaar ...

Gebruik de volgende checklist om de verhuurmakelaar te toetsen. U herkent een goede verhuurmakelaar aan:

+Kent uw plaats en wijk goed, weet welke verhuurprijs daar haalbaar is en hoe passende huurders te bereiken zijn - geschikt voor uw type woning. De neiging bestaat wellicht om te kiezen voor een verhuurmakelaar die de hoogste huurprijs belooft voor uw woning - maar vergis u niet dat wanneer de woning daardoor één of twee maanden langer te huur staat, hoeveel inkomsten u dat scheelt. Beter kiest u voor een betrouwbare verhuurmakelaar die echt snapt wat een marktconforme huurprijs is voor uw specifieke woning.
+Rekent alleen courtage aan u (de verhuurder), niet de huurder. De goede verhuurmakelaar dient uitsluitend uw belangen. Wanneer deze betaald wordt door twee partijen, dan is de kans groot dat hij/zij zich niet 100% inzet voor u. Bovendien is het wettelijk verboden voor een verhuurmakelaar zich te laten betalen door zowel huurder als verhuurder. Dat weerhoudt overigens sommige verhuurmakelaars niet om toch linksom of rechtsom aan beide partijen kosten te berekenen. Blijf uit de buurt van deze verhuurmakelaars.
+Is op voorhand duidelijk over te verwachten kosten. Veel slechte verhuurmakelaars komen gedurende het proces met onverwachte extra, maar vaak noodzakelijke kostenposten; extra kosten voor website plaatsingen, foto's maken, extra bezichtigingen, opstellen (huur)contracten, etc. etc.
+Geeft u het recht om ELKE kandidaat huurder te weigeren. De verhuurmakelaar helpt met het zoeken naar kandidaten, maar u bent diegene die een contract sluit met de huurder. U moet het goede gevoel hebben. Hebt u dat niet voor 100%, dan moet u vrij zijn om de huurder af te wijzen.
+Hanteert geen (ridicule) contractuele eisen - alsof de verhuurmakelaar "eigenaar" is van de huurder of het gehuurde. Er zijn makelaars die bijvoorbeeld contractueel opnemen dat u een pand niet mag verkopen aan uw huurder - zonder dat zij daarvoor betaald worden. Dat is natuurlijk onzin: u betaalt hen voor het vinden van huurders en/of beheer van de woning; verder zijn zij geen partij tussen u en uw huurder.
+Rekent geen vernieuwingskosten bij doorgaande huur. Het is natuurlijk onzinnig dat wanneer huurders blijven doorhuren (na bijvoorbeeld de initiele huurperiode), er nog een keer afgerekend zou moeten worden met een verhuurmakelaar. Maar sommige slechte verhuurmakelaars brengen hiervoor kosten in rekening. Zoek liever een verhuurmakelaar die met u meedenkt, dan een die alleen denkt aan zijn/haar eigen portemonnee.
+Rekent geen lange opzegtermijn voor het verhuurbeheer van de woning. Er zijn gevallen waarbij de beherend verhuurmakelaar een opzegtermijn hanteert die veel langer is dan de opzegtermijn van de huurder. U zit dan vast aan beheer terwijl u geen huurder meer hebt. Of men dwingt daarmee dat u voor een volgende verhuurder, weer een beroep moet doen op dezelfde verhuurmakelaar - terwijl u daar eigenlijk wellicht van af wilt.
+Zal zijn/haar klanten nooit adviseren om te verhuren zonder uw bank te informeren. Het klinkt zo aantrekkelijk: een lage hypotheek bij uw bank, terwijl u zelf niet meer in de woning woont. Een verhuurmakelaar die u adviseert te frauderen is per definitie geen betrouwbare partij - en u weet vrijwel zeker dat hij/zij haar eigen belang voor uw belang stelt.
+Heeft een goede reputatie en zowel goede recencies van andere verhuurders - als van huurders (als het gaat om een verhuurmakelaar die ook huurwoningen beheert). Een verhuurmakelaar met een reputatie heeft belang bij het hoog houden van zijn/haar eigen naam.
+Is netjes, zorgvuldig en kan goed schrijven. Het lijkt vanzelfsprekend: een partij die u moet helpen met verhuurcontracten en huurovereenkomsten is duidelijk en zorgvuldig in communicatie. Maar in de praktijk zien we veel slecht geformuleerde emails en onduidelijk geschreven huurovereenkomsten. Wees kritisch: beoordeel bij elk contact met de verhuurmakelaar hoe hij/zij communiceert.
+Geeft het goede gevoel aan u én uw potentiele huurders. Kies een verhuurmakelaar die bij u past en uw woning of appartement goed weet aan te prijzen. Hij/zij is het "uithangbord" van uw woning. U moet de verhuurmakelaar kunnen vertrouwen met het voordragen van geschikte huurderkandidaten, waar u ook een goed gevoel bij heeft.
+Meer tips voor verhuur van uw woning of appartement? Lees deze verhuurinformatie

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.


Wat Kost een Verhuurmakelaar?

Welke verhuurmakelaar kosten zijn er wanneer ik een verhuurmakelaar inschakel? Uiteraard is elke verhuurmakelaar vrij om zijn eigen prijs of courtage … Meer →


Huur Verhogen of Niet?

Verhuurders van een huis of appartement lopen in elk geval 1x per jaar aan tegen de vraag: moet ik de huur verhogen of niet? En ook wanneer ze op zoek… Meer →


Checklist Verhuurmakelaar: Hoe Kies Ik een Goede Verhuurmakelaar?

De ene verhuurmakelaar is de andere niet. Een verhuurmakelaar dient uw doelen te dienen, maar in de praktijk is er veel kaf tussen het koren. De titel… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2022