Appartement Kaal, Gestoffeerd of Gemeubileerd Verhuren

gestoffeerd of gemeubileerd

Wanneer u besloten heeft een appartement te gaan verhuren, komt de vraag: in welke staat ga ik het appartement aanbieden? U kunt een appartement in verschillende staten verhuren: kaal, gestoffeerd of gemeubileerd verhuren. Maar wat is verstandig? Eerst maar even de verschillen tussen de verschillende vormen. En daarna beschrijven we de voor- en nadelen van de verschillende opties.

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.

Appartement kaal verhuren

Veel huurwoningen worden "kaal" verhuurd. Men spreekt over een "kale huurprijs". Dit betekent dat de woning zonder voorzieningen wordt opgeleverd. De huurder dient zelf te zorgen voor gas, water, elektra - en voor inrichting. De muren, vloeren, ramen, etc. zijn allemaal nog kaal, en zal de huurder zelf moeten voorzien van bekleding. Gegeven de hoge investering van bekleding en dat dit vaak lange termijn investeringen zijn, valt de optie kale verhuur voor veel verhuurders in de particuliere sector snel af. Simpelweg om dat hun beoogde huurders daar niet op zitten te wachten.

Appartement gestoffeerd verhuren

Bij de verhuur van een gestoffeerd appartement wordt een woning geheel of gedeeltelijk opgeleverd met bekleding van vloeren, muren en ramen. Dat wil zeggen dat er wellicht al vloerbedekking of laminaat ligt, dat de muren al voorzien zijn van verf en/of behang en dat de ramen vaak voorzien zijn van gordijnen of lamellen. Gestoffeerd wil zeggen dat er geen meubels of huishoudelijke apparaten worden aangeboden door de huurder - afgezien van inbouwapparatuur in bijvoorbeeld de keuken, de cv installatie en andere aan huis gebonden apparatuur. In sommige gevallen wordt ook voorzien in een wasmachine - vaak tegen een meerprijs. Wees altijd duidelijk als verhuurder wat de huurder zelf moet regelen, zodat er later geen discussie over is. Overigens kan men zelfs bij een (beperkt) interieur, zoals bijvoorbeeld nog wat kasten en een bed, nog spreken van gestoffeerde verhuur.

Appartement gemeubileerd verhuren

Wanneer de verhuur niet alleen voor bekleding zorgt, maar ook de hele inrichting, zoals meubels, lampen, kasten, bepaalde huishoudelijke apparaten, bestek, kookgerei, etc. meeverhuurd, dan wordt gesproken over gemeubileerde verhuur. Het is als het ware een appartement zoals u dat vaak aantreft wanneer u een vakantiehuisje huurt: de huurder kan er direct in en hoeft bij wijze van spreken alleen zijn of haar kleren mee te nemen om er te kunnen wonen.

Hoe verhuren? Kaal, gestoffeerd of gemeubileerd?

Elke vorm van verhuur kent positieve en negatieve kanten. We belichten ze hier - met name vanuit het perspectief van de verhuurder.

Een appartement kaal verhuren gaat er vanuit dat de huurder gaat investeren in de huurwoning. Hij of zij moet geld gaan uitgeven aan de woning wat specifiek is voor deze woning; het is zeer waarschijnlijk dat een deel van deze kosten niet terug te halen is. Soms kan een huurder wat zaken overdragen aan een volgende huurder, maar in principe is de huurder verplicht bij vertrek de woning ook weer kaal op te leveren. Voordeel voor de huurder is dat deze de woning helemaal naar eigen smaak kan inrichten, maar een (voor vele huurders een groot) nadeel is dat zij geld gaan uitgeven aan een huurwoning - waar zij misschien maar tijdelijk wonen. Kale verhuur wordt daarom vaak alleen voor verhuur situatie gedaan die gelden voor (hele) lange tijd. In particuliere verhuur wordt veel vaker gekozen voor gestoffeerd verhuren.

De meeste verhuurders kiezen ervoor een appartement gestoffeerd te verhuren. De huurder moet alsnog investeren in interieur, maar heeft die vaak al - en kan daarmee de woning toch grotendeels een persoonlijke uitstraling geven. Als verhuurder bespaar je bovendien veel tijd en geld uit ten opzichte van gemeubileerd verhuren, aangezien je voor minder spullen verantwoordelijk bent die kapot kunnen gaan of niet meer werken. En zelfs als de huurder verantwoordelijk is (wat in veel gevallen ook zo is), is het vaak een eindeloze discussie over wie de kosten van vervanging zou moeten betalen of wat de hoogte van de onkosten zou moeten zijn. Daarnaast is het de vraag of gekozen inrichting aansluit bij de smaak van alle beoogde huurders - en wordt daarmee je markt wellicht verkleind. En wanneer huurders niets investeren in de woning (in termen van interieur of inrichting), dan zijn ze minder gebonden aan de woning. Dat kan leiden tot een sneller en/of onverwacht vertrek van de huurder. Tot slot ligt de huurprijs voor gemeubileerd verhuren vaak maar beperkt hoger dan gestoffeerd, dus de kosten (in tijd en geld) voor het onderhouden en beheren van de gemeubileerde zaken wegen vaak niet op tegen de extra inkomsten.

Waarom kiezen dan sommige verhuurders er dan toch voor om gemeubileerd te verhuren? De belangrijkste reden is dat sommige typen huurders hier gericht naar zoeken. Met name voor expat verhuur wordt nogal eens gekozen voor gemeubileerd verhuren. Expats (ofwel expatriates) zijn buitenlanders die tijdelijk verblijven in Nederland. Zij zitten in veel gevallen niet te wachten op hoge kosten voor het kopen van meubels en inrichting die zij lastig kunnen meeverhuizen naar een ander land, wanneer ze weer uit Nederland vertrekken. Expats worden vaak gezien als aantrekkelijke en betrouwbare huurders, omdat zij een (meestal hoog) inkomen hebben en werken bij grotere bedrijven, die vaak een vergoeding geven aan de expat voor huur van een woning. Bovendien zijn expats tijdelijke huurders, dus loopt de verhuurder minder risico dat een huurder langer blijft dan de verhuurder zou willen. Kortom: met gemeubileerd verhuren is een bepaalde aantrekkelijke doelgroep aan te spreken, die eerder kiest voor een gemeubileerd appartement dan een kaal of gestoffeerd appartement.

Ik ben verhuurder: wat moet ik doen? In gestoffeerde of gemeubileerde staat verhuren?

Welke staat heeft de voorkeur? Kale huur valt in de meeste gevallen snel af, vanwege de langetermijn investering. Dan blijft over: gestoffeerd of gemeubileerd. Zoals gezegd zal het afhangen van het type huurder dat u wilt aantrekken. In de meeste gevallen wordt gekozen voor gestoffeerd verhuren. Het is een mooie middenweg tussen kaal en gemeubileerd verhuren. Het onderhoud en beheer is voor de verhuurder minder intensief dan gemeubileerde verhuur, terwijl de huurder de woning wel een eigen karakter kan geven. Een tussenweg kan nog zijn dat verhuurder bepaald type witgoed (zoals wasmachine en wasdroger) wel verzorgd - omdat dat langetermijn investeringen zijn. Maar in de meeste gevallen kan de huurder dat zelf regelen, ofwel omdat hij/zij zelf al een wasmachine heeft, of deze eenvoudig zelf elders kan huren (vaak met onderhoudscontract).

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.


Huur Verhogen of Niet?

Verhuurders van een huis of appartement lopen in elk geval 1x per jaar aan tegen de vraag: moet ik de huur verhogen of niet? En ook wanneer ze op zoek… Meer →


Appartement voor Verhuur Kopen of Verkopen

De prijzen van appartementen voor verhuur zijn in ontwikkeling. Overweegt u een appartement te kopen voor verhuur? Of juist een bestaand appartement v… Meer →


Huis Kopen en Verhuren: 10 Belangrijke Tips

Op zoek naar een huis om te kopen en te verhuren? Nog beginnen als verhuurder, of op zoek voor uitbreiding van uw vastgoedportefeuille? Lees hier de 1… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2022