Huis Verkopen of Verhuren: 6 Belangrijke Afwegingen

huis verkopen of verhuren

U heeft een nieuwe woning gekocht (of bent van plan dit te doen) en staat nu voor een dilemma: ga ik mijn huidige huis verkopen of verhuren? In deze tijd overwegen veel mensen die wat geld over hebben om hun huis te verhuren, gezien de lage spaarrentes die men ontvangt op een spaarrekening. Bovendien is er veel vraag naar huurwoningen en zijn de huurprijzen die men kan ontvangen dus gunstig. Verkopen of verhuren - dat is de vraag.

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.

Huis Verkopen of Huis Verhuren

Bij het bepalen van een antwoord op de vraag of u uw huis moet verkopen of verhuren kunt u de volgende 7 afwegingen maken:

Afweging 1: Wat levert het meest op voor u?

In de eerste plaats moet men kijken naar het financiele effect van verkopen ten opzichte van verhuren van uw woning of appartement. Het is een afweging die te maken heeft met de verkoopprijs nu versus de verkoopprijs van de woning na een aantal jaren verhuur, en de afweging welk rendement men kan verwachten bij verhuur (ten opzichte van het rendement dat men wellicht elders kan behalen met spaargeld). Belangrijke factoren zijn de verwachting van huizenprijzen, de verwachte opbrengsten van verhuur en de kosten (en inspanning) van verhuur. Een handige rekentool om u te helpen deze afweging te maken vindt u op de website van een huis verhuren.

Afweging 2: Bent u het type voor een vastgoed belegging?

Bent u het type voor het beleggen in vastgoed? Als u investeert in vastgoed, dan moet u dat doen met een zakelijke insteek. Blijf denken als een investeerder, en handelen als een ondernemer. Uw afwegingen moeten in de eerste plaats gericht zijn op een positieve business case in plaats vanuit emotie. Als er bijvoorbeeld langere tijd leegstand is, of er problemen zijn met een huurder, onverwachte schadeposten of andere onverwachte situaties dan moet u in staat zijn blijvend zakelijk te handelen, en u niet te laten meevoeren door emotie. Bent u in staat zakelijk te blijven ten aanzien van uw woning of appartement? Zo niet, dan is optreden als verhuurder wellicht geen goed idee. Verder moet u overweg kunnen met mensen - eerlijk, vriendelijk en beleefd zijn (en blijven): niet alleen ten aanzien van uw huurders, maar ook ten aanzien van banken, hypotheekadviseurs, verhuurmakelaars, etc.

Afweging 3: Bestudeer vooraf wat verhuren inhoudt

Verdiep u in welke uitdagingen u tegenkomt met verhuren, zodat u niet alleen op financieel vlak - maar ook op het bedrijfsvlak een afweging maakt. Hoewel verhuren de naam heeft dat het gemakkelijk geld verdienen is, valt dat in de praktijk vaak tegen. Ondanks dat u veel kunt uitbesteden aan bijvoorbeeld een verhuurmakelaar, zult u echt verschillende zaken zelf moeten aanpakken - en op zijn minst kennis van nemen - waar u tijd en energie in zult moeten stoppen. Hoe meer tijd u stopt in voorbereiding, hoe groter de kans dat het ook tijdens verhuur goed blijft gaan. Doe uw huiswerk zodat u weet waar u aan begint.

Afweging 4: Kunt u de woning of het appartement gunstig financieren?

Heeft u het vermogen om de huurwoning gunstig te financieren? Als u een dure externe lening of hypotheek moet afsluiten om de woning aan te houden, is verhuur wellicht niet zo gunstig. Maar als u eigen vermogen kan inbrengen of u kunt een lening afsluiten tegen gunstige voorwaarden, dan is verhuur een zeer goede investering - voor een lange termijn. Sommige investeerders houden bijvoorbeeld een gunstige hypotheek op hun eigen woning (die meestal gunstiger is dan een hypotheek op een tweede woning) in plaats van bijvoorbeeld aflossen op hun hypotheek, en zij investeren het eigen vermogen vervolgens in de tweede woning. Zij financieren de tweede woning volledig met eigen middelen, of gaan een commerciele lening aan bij een bank of hypotheekverstrekker.

Afweging 5: Kunt u uw geld lange tijd missen?

Kunt u de investering in een tweede woning lange termijn missen? Als u geld "vast zit in stenen" is het lastig om dit snel beschikbaar te krijgen, wanneer u het onverwacht snel nodig heeft. Als u dan een woning moet verkopen, kan dat zeer ongunstig zijn. Bijvoorbeeld als u de woning in verhuurde staat moet verkopen.

Afweging 6: Bestudeer de fiscale implicaties voor uw situatie

Als u een huis verhuurt, dan kan dat consequenties hebben voor uw belastingaangifte. Zo geldt dat de tweede woning wordt gezien als box 3-vermogen. U betaalt daarover dus vermogensbelasting. De inkomsten uit verhuur worden echter niet aangemerkt als inkomen - dus u betaalt daarover geen inkomstenbelasting. Een gunstige implicatie is bijvoorbeeld de zogenaamde leegwaarderatio. Dit houdt in dat een woning verhuurde staat een waardedaling wordt toegekend van tussen de 22% en 50%. De waarde van de woning in box 3 is dan verlaagd met deze zogenoemde leegwaarderatio. Dit laatste geldt echter uitsluitend voor verhuur aan huurders die huurbescherming hebben. Bestudeer voordat u een woning gaat verhuren welke fiscale implicaties dat heeft voor uw situatie.

En wat gaat u doen?

Een huis verkopen of verhuren is een grote beslissing. Neem de tijd om u om de implicaties in kaart te brengen. Lees de informatie die u kunt krijgen via deze website. En dan nog blijft het een belegging: u houdt een onzekerheid over hoe het in de toekomst gaat uitpakken. U moet ook in de toekomst kunnen leven met het feit dat u nu een beslissing neemt die op dit moment het slimst lijkt. Een beslissing die u met de kennis van nu en naar beste inzicht maakt. Het is verstandig om u hierin nu te verdiepen, zodat u de beslissing altijd (ook al is het later aan u zelf) kunt verantwoorden. Wellicht lastig, maar zeker niet onmogelijk. Vele succesvolle verhuurders gingen u voor. Begin met de afwegingen genoemd op deze pagina.

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.


Verhuurmakelaar: Nuttig of Nutteloos

Een huis verhuren - heb ik daarvoor een verhuurmakelaar voor nodig? Of kan ik dat zelf? Veel verhuurders kiezen ervoor het hele proces van het vinden … Meer →


7 Manieren om een Betrouwbare Huurder te Vinden

Een van de grootste nachtmerries van verhuurders is het hebben van foute of onbetrouwbare huurders. Huurders die niet betalen, huurders die uw woning … Meer →


Appartement voor Verhuur Kopen of Verkopen

De prijzen van appartementen voor verhuur zijn in ontwikkeling. Overweegt u een appartement te kopen voor verhuur? Of juist een bestaand appartement v… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2022