Huur Verhogen of Niet?

huur verhogen

Verhuurders van een huis of appartement lopen in elk geval 1x per jaar aan tegen de vraag: moet ik de huur verhogen of niet? En ook wanneer ze op zoek gaan naar een nieuwe huurder, is de vraag: moet ik de huur verhogen voor de nieuwe huurder? Tot slot zijn er andere situaties waarbij de huur wellicht kan worden aangepast: bijvoorbeeld de huur verhogen na een verbouwing. Wat is wijsheid?

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.

Jaarlijkse huurverhoging

Als verhuurder mag u 1x per jaar de huur van uw huis of appartement verhogen. Dit geldt zowel voor huurwoningen en huurappartementen in de sociale sector als in de vrije sector.

Voor sociale huur is de hoogte van de huurverhoging vanuit de overheid gemaximaliseerd. Elk jaar wordt voor de sociale sector een maximaal percentage vastgesteld.

In de vrije sector verhuur geldt in principe geen beperking aan de maximale verhuur - tenminste wanneer er sprake is van het afsluiten van een nieuw huurcontract. Wanneer geen nieuw huurcontract wordt gesloten, geldt in de regel de in het (huidige) huurcontract afgesproken verhoging. Meestal is hierin afgesproken dat de huur wordt aangepast op basis van de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. Op de site van het CBS staat een rekenmodule.

Huurverhoging na verbouwing

Naast de jaarlijkse huurverhoging, mag de huurprijs alleen worden verhoogd indien er sprake is van een verbouwing. Dit geldt zowel in de sociale huur als in de vrije sector. Wanneer de woning is verbouwd en daarmee verbeterd met nieuwe voorzieningen (denk bijvoorbeeld door betere isolatie, tweede toilet, uitbouw, dakkapellen, dubbel glas, etc.), mag de verhuurder de huur herzien. De verbouwing moet wel echt een verbetering zijn voor de huurder in de zin van een nieuwe situatie die meer comfort biedt dan de oude situatie. De verbetering mag niet alleen een vervanging of reparatie betreffen van de oude situatie. Dat valt onder onderhoud of renovatie.

Huurverhoging gevolgen

Ondanks dat een verhoging hen meer gaat opleveren, zien veel verhuurders op tegen een huurverhoging van hun huis of appartement. Simpelweg omdat het een "slecht-nieuwsbericht" is dat ze hun huurders moeten meedelen. Dus ondanks het financiele voordeel, kleeft er dit emotionele nadeel aan. Als u uw huurwoning laat beheren door een verhuurmakelaar heeft u wellicht minder last van dit laatste, omdat de verhuurmakelaar het karwei voor u kan opknappen.

Verhuurders ervaren dat doorvoeren van een huurverhoging negatieve gevolgen hebben:

  • De relatie tussen verhuurder en huurder kan (wat) schade oplopen.
  • Een huurverhoging kan aanleiding zijn voor een huurder om kritischer te kijken naar de woning en/of het huurcontract, omdat de huurder het gevoel heeft dat hij/zij iets terug moet zien voor de huurverhoging. Mogelijk leidt dit tot extra of alsnog uitvoeren van achterstallige beheerinspanningen.
  • Wanneer de huurder van mening is dat de nieuwe huurprijs niet marktconform is, kan dit een aanleiding zijn om op zoek te gaan naar een andere woning - mogelijk met financiele gevolgen voor de verhuurder in termen van kosten voor het vinden van een nieuwe huurder en mogelijk enige tijd leegstand.

Sommige verhuurders laten een huurverhoging daarom maar achterwege. Maar het nalaten van een huurverhoging heeft mogelijk ook diverse negatieve gevolgen:
  • Overduidelijk financieel: verhoogde huurinkomsten geven meer inkomsten voor de verhuurder.
  • Een beperkt slecht-nieuwsbericht nu, kan een zeer zware dobber worden na enkele jaren. Wanneer de huurder gewend is aan al jaren dezelfde huur, maakt de verhuurder zich niet populair als hij na enkele jaren toch ineens moet aankomen (bijvoorbeeld vanwege marktomstandigheden) met een nieuwe huurverhoging, die mogelijk hoger moet liggen om de marktontwikkeling of inflatie te volgen.
  • Het is niet makkelijk om een huurprijsachterstand in te lopen die zich in enkele jaren heeft opgebouwd. Zonder nieuw huurcontract, is de verhuurder gebonden aan het (beperkte) jaarlijkse percentage zoals afgesproken in het contract.
  • Mocht een woning in verhuurde staat verkocht worden, kan meespelen voor de koper in hoeverre de huidig huurder gewend is aan huurverhogingen. Voor een nieuwe verhuurder kan dit een extra drempel zijn - en daarmee potentieel negatief effect hebben op de verkoopwaarde van de woning.

Conclusie: Huur verhogen of niet?

Uiteindelijk komt de vraag hier op neer: is de nieuwe (verhoogde) huurprijs nog marktconform? Welke huurprijs zou u nu hanteren als u de woning vandaag te huur aan zou bieden? Indien de verhoogde prijs past in de huidige markt, dan kan in alle redelijkheid gewoon een huurverhoging worden doorgevoerd. Zeker wanneer dit al is afgesproken in het huurcontract. Een verhuurder heeft immers - net als ondernemers - te maken met inflatie.

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.


Appartement voor Verhuur Kopen of Verkopen

De prijzen van appartementen voor verhuur zijn in ontwikkeling. Overweegt u een appartement te kopen voor verhuur? Of juist een bestaand appartement v… Meer →


Huis Kopen en Verhuren: 10 Belangrijke Tips

Op zoek naar een huis om te kopen en te verhuren? Nog beginnen als verhuurder, of op zoek voor uitbreiding van uw vastgoedportefeuille? Lees hier de 1… Meer →


Geld Verdienen met een Huis Verhuren

Snel geld verdienen met een appartement of huis verhuren? Aantrekkelijk: met het verhuren van vastgoed een passief inkomen genereren - een inkomen zon… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2022