De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurverhoging. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurverhoging: Bezwaar maken tegen huurverhoging: in welke gevallen kan dat?

Huurverhoging: Bezwaar maken tegen huurverhoging: in welke gevallen kan dat?
Antwoord op huurdersvraag: "Bezwaar maken tegen huurverhoging: in welke gevallen kan dat?"

U kunt in een aantal gevallen bezwaar maken tegen een huurverhoging. Bijvoorbeeld als de huur van uw woning door de aangekondigde huurverhoging boven de maximale huurprijs komt te liggen. Bezwaar maken kan alleen als u een sociale huurwoning heeft (niet-geliberaliseerd huurcontract).

Wel bezwaar huurverhoging mogelijk

In de volgende gevallen kunt u bezwaar maken tegen huurverhoging:

 • De huurverhoging bedraagt meer dan de maximale huurverhoging. Lees meer over de maximale huurverhoging 2019 of de maximale huurverhoging 2020
 • De huur komt door de verhoging boven de maximale huurprijs volgens het puntensysteem te liggen.
 • In het voorstel voor huurverhoging staan fouten. Bijvoorbeeld een verkeerde ingangsdatum of huurprijs.
 • Uw verhuurder wil binnen 12 maanden de huur opnieuw verhogen.
 • U heeft het voorstel minder dan 2 maanden voor de ingangsdatum ontvangen.
 • De Huurcommissie heeft de huur tijdelijk verlaagd wegens ernstige onderhoudsgebreken en de gebreken zijn nog niet verholpen.
 • Er is sprake van all-in huur. De kale huurprijs is dan niet bekend. Het is dan niet mogelijk om te controleren of de voorgestelde huurverhoging is toegestaan. De verhuurder mag daarom geen huurverhoging voorstellen.

Bezwaar vanwege te late aankondiging huurverhoging

Als u het voorstel minder dan 2 maanden voor de ingangsdatum heeft ontvangen, kan uw verhuurder na uw bezwaar:

 • de ingangsdatum verschuiven naar een later tijdstip;
 • of uw bezwaar voorleggen aan de huurcommissie. De huurcommissie zal de ingangsdatum naar een later tijdstip verschuiven.

De verhuurder mag het bezwaar niet zelf ongegrond verklaren en naast zich neerleggen.

Bezwaar vanwege laag inkomen

Heeft u te maken met een inkomensafhankelijke (hogere) huurverhoging? Dan kunt u ook nog in de volgende gevallen bezwaar maken:

 • Uw inkomen is te laag of is gedaald.
 • Uw huishouden heeft 1 of meer bewoners die de AOW-gerechtigde leeftijd  hebben bereikt.
 • Uw huishouden bestaat uit meer dan 3 personen.
 • U bent chronisch ziek of u heeft een beperking.

Lees verder over bezwaar maken tegen huurverhoging: hoe doe ik dat?

Bezwaar tegen huurverhoging wegens renovatie

De verhuurder mag de huur extra verhogen na renovatie (ook wel woningverbetering genoemd). Dat mag hij naast de jaarlijkse huurverhoging doen. U moet dan wel toestemming hebben gegeven voor de renovatie. Bent u het niet eens met de hoogte van de huurverhoging na renovatie? Dan kunt u binnen 3 maanden nadat de renovatie is afgerond een uitspraak van de Huurcommissie over die huurverhoging vragen.

Geen bezwaar jaarlijkse huurverhoging mogelijk

In de volgende gevallen kunt u geen bezwaar maken tegen huurverhoging:

 • De huurverhoging voor uw zelfstandige woning (eengezinswoning, appartementen) is niet meer dan 4,1% vanaf 1 juli 2019. Vanaf 1 juli 2020 is dit 5,1%.
  Let op: is de verhoging minder dan 4,1% (5,1% in 2020) en komt uw huur daardoor boven de maximale huurprijs van uw woning? Dan is bezwaar wel mogelijk.

 • De huurverhoging voor uw onzelfstandige woning (kamer), woonwagen of standplaats is niet meer dan 3,1% vanaf 1 juli 2019. Vanaf 1 juli 2020 is dit 4,1%.
  Let op: is de verhoging minder dan 3,1% in 2019 of minder dan 4,1% in 2020? En komt uw huur daardoor boven de maximale huurprijs van uw kamer, woonwagen of standplaats? Dan is bezwaar wel mogelijk.

 • De woonruimte is niet goed onderhouden. Bij ernstig achterstallig onderhoud van de woonruimte kunt u wel een verzoek voor huurverlaging voorstellen. Bent u vóór de ingangsdatum van de huurverhoging al een procedure voor huurverlaging begonnen? Dan kunt u wel bezwaar indienen tegen de huurverhoging.
 • U heeft een zelfstandige woning in de vrije sector. Voor vrije sectorwoningen gelden andere regels voor huurverhoging.
Bron: Rijksoverheid, 18-02-2020

Meer vragen over huurverhoging

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurverhoging. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Geld Verdienen met een Huis Verhuren

Snel geld verdienen met een appartement of huis verhuren? Aantrekkelijk: met het verhuren van vastgoed een passief inkomen genereren - een inkomen zon… Meer →


Appartement Kaal, Gestoffeerd of Gemeubileerd Verhuren

Wanneer u besloten heeft een appartement te gaan verhuren, komt de vraag: in welke staat ga ik het appartement aanbieden? U kunt een appartement in ve… Meer →


Wat Kost een Verhuurmakelaar?

Welke verhuurmakelaar kosten zijn er wanneer ik een verhuurmakelaar inschakel? Uiteraard is elke verhuurmakelaar vrij om zijn eigen prijs of courtage … Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2020