De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurverhoging. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurverhoging: Wat is het verschil tussen een sociale-huurwoning en een huurwoning in de vrije sector?

Huurverhoging: Wat is het verschil tussen een sociale-huurwoning en een huurwoning in de vrije sector?
Antwoord op huurdersvraag: "Wat is het verschil tussen een sociale-huurwoning en een huurwoning in de vrije sector?"

Bij een sociale-huurwoning gelden maximale huurprijzen en een maximale huurverhoging. Als huurder van een sociale-huurwoning kunt u ook huurtoeslag krijgen. In de vrije sector gelden deze regels niet.

Regels sociale huurwoning

Om huurwoningen betaalbaar te houden voor mensen met een lager inkomen, gelden er regels voor de huurprijs van sociale-huurwoningen:

  • maximum huurprijs voor de woning: het puntensysteem van uw woning bepaalt dit;
  • maximum jaarlijkse huurverhoging;
  • een niet te hoog inkomen om in aanmerking te komen voor een sociale-huurwoning van een woningcorporatie;
  • huurtoeslag: een tegemoetkoming van de Rijksoverheid in uw kosten voor huur. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en uw woonsituatie;
  • u en uw verhuurder kunnen de Huurcommissie inschakelen bij onenigheid tussen huurder en verhuurder.

Regels woning vrije sector (woningen met een geliberaliseerd huurcontract)

Huurt u een woning in de vrije sector? Dan gelden minder regels voor de huurprijs dan bij een sociale-huurwoning:

  • geen maximale huurprijs voor de woning;
  • geen maximale jaarlijkse huurverhoging: behalve als dat in het huurcontract staat;
  • het puntensysteem geldt niet;
  • u komt niet in aanmerking voor huurtoeslag;
  • bij onenigheid moet u naar de rechtbank en niet naar de Huurcommissie. Soms kunt u nog wel voor advies naar de Huurcommissie stappen (niet voor een uitspraak). Dit kan alleen als in uw huurcontract staat dat u bij geschillen over huurprijs of servicekosten naar de Huurcommissie kunt. 

Ging uw huurcontract de afgelopen 6 maanden in? Dan kan de Huurcommissie wel voor u nagaan of de huurprijs van uw geliberaliseerde woning terecht is.

De verhuurder kan niet zomaar de huur opzeggen. De huurbescherming bij huurbeëindiging is wel hetzelfde als bij sociale huurwoningen.

1e maand huur bepaalt type huurwoning

De 1e maand huur (kale huurprijs) die u betaalde toen u in uw huidige woning ging wonen, bepaalt of u sociale-huurwoning hebt of niet. Dit is de aanvangshuurprijs. Was die hoger dan de huurliberalisatiegrens van toen? Dan is het huurcontract geliberaliseerd (vrije-sectorwoning).

U kunt zelf nagaan of u in een sociale-huurwoning woont of niet.

Zelfde woning, andere huurprijs

Wanneer u het huurcontract tekent, gaat u akkoord met de huurprijs die de verhuurder op dat moment vraagt. Dit betekent soms dat uw buren die al langer in eenzelfde soort huis wonen, (veel) minder huur betalen. Wilt u weten of u niet teveel betaalt? Dan kunt u de beginhuurprijs in de eerste 6 maanden van uw huurcontract laten toetsen door de Huurcommissie. Dat kan ook als u een huis in de vrije sector huurt.

De huur die u voor een sociale-huurwoning betaalt, hangt ook af van uw inkomen. Als u meer verdient, betaalt u vaak ook meer huurverhoging. De overheid wil zo scheefwonen tegengaan.

Huur boven liberalisatiegrens soms toch sociale huurwoning

Verhuurders mogen de huur van uw sociale-huurwoning verhogen tot boven de liberalisatiegrens. Is uw huis van hoge kwaliteit met voldoende woningwaarderingspunten? Dan kan de huur uitkomen boven de liberalisatiegrens. Maar omdat uw huurcontract niet verandert, gelden voor u nog steeds de regels van een sociale-huurwoning. Verhuist u en komt er een nieuwe huurder in uw woning? En is de huur nog steeds boven de liberalisatiegrens? Dan wordt hetzelfde huis voor de nieuwe huurder een vrije-sectorwoning.

Bron: Rijksoverheid, 18-02-2020

Meer vragen over huurverhoging

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurverhoging. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Huis Verkopen of Verhuren: 6 Belangrijke Afwegingen

U heeft een nieuwe woning gekocht (of bent van plan dit te doen) en staat nu voor een dilemma: ga ik mijn huidige huis verkopen of verhuren? In deze t… Meer →


Geld Verdienen met een Huis Verhuren

Snel geld verdienen met een appartement of huis verhuren? Aantrekkelijk: met het verhuren van vastgoed een passief inkomen genereren - een inkomen zon… Meer →


Huur Verhogen of Niet?

Verhuurders van een huis of appartement lopen in elk geval 1x per jaar aan tegen de vraag: moet ik de huur verhogen of niet? En ook wanneer ze op zoek… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2020