De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurverhoging. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurverhoging: Wat kan ik doen als mijn verhuurder onterecht inkomensgegevens opvraagt?

Huurverhoging: Wat kan ik doen als mijn verhuurder onterecht inkomensgegevens opvraagt?
Antwoord op huurdersvraag: "Wat kan ik doen als mijn verhuurder onterecht inkomensgegevens opvraagt?"

Woont u in een vrije-sectorwoning en heeft uw verhuurder toch uw inkomensgegevens opgevraagd bij de Belastingdienst? Dan kunt u dit schriftelijk melden aan de Belastingdienst. De verhuurder mag uw inkomensgegevens alleen opvragen wanneer u in een sociale-huurwoning woont.

Schriftelijke melding bij Belastingdienst

Vraagt uw verhuurder onterecht uw inkomensgegevens op? Stuur dan een brief waarin u dit meldt aan:

Belastingdienst/Centrale administratie
t.a.v. Team Juridisch Advies en Klachten
Postbus 9047
7300 GJ Apeldoorn

Belastingdienst meldt misbruik bij Autoriteit Persoonsgegevens (AP)

Vraagt een verhuurder vaker ten onrechte inkomensgegevens op? Dan geeft de Belastingdienst dit door bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ook kan de Belastingdienst besluiten dat een verhuurder geen inkomensgegevens meer mag aanvragen. Hij kan dan ook geen inkomensafhankelijke (extra) huurverhoging meer voorstellen.

De Belastingdienst kan niet vooraf controleren of een verhuurder terecht inkomensgegevens opvraagt. De dienst kent bijvoorbeeld niet de ingangsdatum van het huurcontract en de aanvangshuurprijs. Die gegevens zijn nodig om te bepalen of iemand een sociale-huurwoning heeft.

Bron: Rijksoverheid, 18-02-2020

Meer vragen over huurverhoging

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurverhoging. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Huis Kopen en Verhuren: 10 Belangrijke Tips

Op zoek naar een huis om te kopen en te verhuren? Nog beginnen als verhuurder, of op zoek voor uitbreiding van uw vastgoedportefeuille? Lees hier de 1… Meer →


Checklist Verhuurmakelaar: Hoe Kies Ik een Goede Verhuurmakelaar?

De ene verhuurmakelaar is de andere niet. Een verhuurmakelaar dient uw doelen te dienen, maar in de praktijk is er veel kaf tussen het koren. De titel… Meer →


Appartement voor Verhuur Kopen of Verkopen

De prijzen van appartementen voor verhuur zijn in ontwikkeling. Overweegt u een appartement te kopen voor verhuur? Of juist een bestaand appartement v… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2020