De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurwoning. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurwoning: Hoe weet ik of gasinstallaties en elektra-installaties in mijn woning veilig zijn?

Huurwoning: Hoe weet ik of gasinstallaties en elektra-installaties in mijn woning veilig zijn?
Antwoord op huurdersvraag: "Hoe weet ik of gasinstallaties en elektra-installaties in mijn woning veilig zijn?"

Laat uw gas- en elektra-installaties (zoals meterkast, cv-ketels en boilers) regelmatig controleren. Als een gecertificeerd installatiebedrijf dit doet, dan bent u er zeker van dat de installaties veilig zijn. 

Huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor veiligheid installaties

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gasinstallaties en elektra-installaties in uw woning. Als u een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk. Twijfelt u als huurder aan de veiligheid van uw installatie? Vraag dan uw verhuurder de installaties te controleren.

Onderhoudscontract met installateur voor regelmatige controle

Sluit een contract voor onderhoud met uw installateur af. Vanaf 1 april 2023 mogen alleen nog installatiebedrijven met een CO-vrij certificaat aan gasverbrandingsinstallaties werken. De installateur maakt de gasinstallatie of elektriciteitsinstallatie jaarlijks schoon en kijkt deze gelijk na. De installateur moet ook controleren of het toestel voldoende luchttoevoer heeft. Vaak kunt u aan een sticker op de installatie zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd.

Wat doen bij gaslek?

Ruikt u gas buiten of in de woning? Er kan dan een gaslek zijn. Controleer eerst wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Als u geen oorzaak kunt vinden bel dan het landelijk storingsnummer: 0800-9009 (gratis). Neem vervolgens de volgende acties:

  • sluit de hoofdkraan;
  • open deuren en ramen; 
  • vermijd vuur of vonkvorming; 
  • schakel geen elektrische verlichting of toestellen in of uit, want dan kunnen vonken ontstaan.

Wat doen bij stroomstoring?

Vallen (een deel van de) apparaten en het licht uit in uw woning? Ga eerst na of er kortsluiting in een van uw apparaten is. Als dat niet zo is, kunt u het landelijke storingsnummer bellen: 0800-9009 (gratis).

Handleiding gasinstallatie en elektra-installatie

Lees de gebruiksaanwijzing van de installatie zorgvuldig door en bewaar deze goed. Heeft u geen handleiding voor uw gasinstallatie of elektra-installatie? Dan kunt u deze opzoeken op internet.

Bron: Rijksoverheid, 02-08-2023

Meer vragen over huurwoning

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurwoning. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Huur Verhogen of Niet?

Verhuurders van een huis of appartement lopen in elk geval 1x per jaar aan tegen de vraag: moet ik de huur verhogen of niet? En ook wanneer ze op zoek… Meer →


Wat Kost een Verhuurmakelaar?

Welke verhuurmakelaar kosten zijn er wanneer ik een verhuurmakelaar inschakel? Uiteraard is elke verhuurmakelaar vrij om zijn eigen prijs of courtage … Meer →


Geld Verdienen met een Huis Verhuren

Snel geld verdienen met een appartement of huis verhuren? Aantrekkelijk: met het verhuren van vastgoed een passief inkomen genereren - een inkomen zon… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2024