De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurwoning. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurwoning: Hoe zeg ik de huur op van mijn woning?

Huurwoning: Hoe zeg ik de huur op van mijn woning?
Antwoord op huurdersvraag: "Hoe zeg ik de huur op van mijn woning?"

U zegt de huur op met een aangetekende brief. De postbezorger bezorgt dan de brief persoonlijk bij uw verhuurder in handen.

Regels voor huur opzeggen

Als u de huur opzegt, gelden er regels. Bijvoorbeeld:

 • U heeft een afgesproken tijd waarbinnen u de huur opzegt. Dit heet opzegtermijn. In uw contract staat hoe lang die is. Meestal minimaal 1 maand voordat u verhuist.
 • U zegt de huur op in een brief. De postbezorger bezorgt die persoonlijk bij uw verhuurder. Dit heet een aangetekende brief. Met een handtekening bewijst de verhuurder dat hij de brief heeft.

U hoeft geen reden op te geven. Lees meer over opzeggen huur van uw woning bij Het Juridisch Loket.

Tijdelijk huurcontract opzeggen

In een tijdelijk huurcontract staat tot welke datum de huur loopt. U mag het huurcontract eerder opzeggen.

Opzeggen huur bij tussenhuur

Bij tussenhuur huurt u tijdelijk een woning van iemand anders. Bijvoorbeeld omdat die even in het buitenland woont. Is de verhuurder terug dan is de woning weer van hem. En moet u eruit. In het contract moet wel een ‘diplomatenclausule’ staan.

In het huurcontract staat duidelijk wanneer de huur stopt. U zegt de huur niet eerder op. Dit kan alleen als in uw huurcontract staat dat dit mag. U zegt dan tussentijds de huur op. Bijvoorbeeld omdat u plotseling voor uw werk verhuist naar een ander land.

Huurwoningen zonder opzegtermijn

Voor de volgende huurwoningen geldt geen afgesproken tijd waarbinnen u de huur opzegt. 

 • Woonboot op een vaste plek
  Er is een nieuwe wet in de maak. Deze wet geeft huurders van woonboten huurbescherming. Maar alleen als zij op een vaste plek liggen.

 • Dienstwoning
  U huurt een woning van uw werkgever.

 • Recreatiewoning
  U huurt een huisje voor de vakantie. Bijvoorbeeld in een vakantiepark.

 • Kamer in verzorgingshuis
  Als de zorg stopt, stopt ook huur.

Advies van Het Juridisch Loket over opzeggen huur

Neem contact op met Het Juridisch Loket voor advies.

Bron: Rijksoverheid, 19-04-2023

Meer vragen over huurwoning

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurwoning. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Appartement Kaal, Gestoffeerd of Gemeubileerd Verhuren

Wanneer u besloten heeft een appartement te gaan verhuren, komt de vraag: in welke staat ga ik het appartement aanbieden? U kunt een appartement in ve… Meer →


Verhuurmakelaar: Nuttig of Nutteloos

Een huis verhuren - heb ik daarvoor een verhuurmakelaar voor nodig? Of kan ik dat zelf? Veel verhuurders kiezen ervoor het hele proces van het vinden … Meer →


Geld Verdienen met een Huis Verhuren

Snel geld verdienen met een appartement of huis verhuren? Aantrekkelijk: met het verhuren van vastgoed een passief inkomen genereren - een inkomen zon… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2023