De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurwoning. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurwoning: Kan ik huurtoeslag krijgen?

Huurwoning: Kan ik huurtoeslag krijgen?
Antwoord op huurdersvraag: "Kan ik huurtoeslag krijgen?"

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van de huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en hoe u woont. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen huurtoeslag.

Voorwaarden huurtoeslag

Om huurtoeslag te krijgen, moeten u, uw eventuele toeslagpartner en medebewoners voldoen aan voorwaarden. Wat de voorwaarden voor huurtoeslag zijn, leest u op de site van de Belastingdienst.

Eerst geen recht op huurtoeslag, maar nu wel

Controleer altijd goed of u recht heeft op huurtoeslag. Misschien had u in het verleden nog geen recht op huurtoeslag. Maar de voorwaarden voor huurtoeslag kunnen nu anders zijn. Hierdoor kunt u nu wel recht hebben op huurtoeslag. 

Ook uw persoonlijke situatie kan gewijzigd zijn:

  • Uw inkomen is lager geworden.
  • De samenstelling van uw huishouden is anders. U woont bijvoorbeeld met minder huisgenoten. 

Is uw persoonlijke situatie veranderd? Ook dan heeft u mogelijk recht op huurtoeslag.

Wilt u weten of u recht heeft? Maak dan een proefberekening voor toeslagen bij de Belastingdienst.

Huurtoeslag aanvragen met Mijn toeslagen

U kunt huurtoeslag online aanvragen met Mijn toeslagen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. De huurtoeslag van 2022 kunt u tot en met 1 september 2023 aanvragen. 

U hoeft de toeslag maar 1 keer aan te vragen. Daarna krijgt u de huurtoeslag ieder jaar vanzelf, zolang u aan de voorwaarden voor huurtoeslag voldoet.

Hoogte huurtoeslag

Hoeveel huurtoeslag u krijgt, verschilt. Onder andere de hoogte van uw inkomen en de huurprijs die u betaalt spelen mee in de berekening van de huurtoeslag.

Op de site van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken van de hoogte van uw huurtoeslag.

Vereenvoudiging van de huurtoeslag

Het kabinet heeft in februari 2023 het wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging van de huurtoeslag’ ingediend bij de Tweede Kamer. Met dit wetsvoorstel wil de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening:

  • de leeftijdsgrens voor huurtoeslag verlagen van 23 naar 21 jaar; 
  • de maximum huurgrenzen afschaffen als voorwaarde voor huurtoeslag;
  • de subsidie voor servicekosten afschaffen;
  • de maandelijkse eigen bijdrage verhogen met € 4.
Bron: Rijksoverheid, 12-04-2023

Meer vragen over huurwoning

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurwoning. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Huis Kopen en Verhuren: 10 Belangrijke Tips

Op zoek naar een huis om te kopen en te verhuren? Nog beginnen als verhuurder, of op zoek voor uitbreiding van uw vastgoedportefeuille? Lees hier de 1… Meer →


Appartement Kaal, Gestoffeerd of Gemeubileerd Verhuren

Wanneer u besloten heeft een appartement te gaan verhuren, komt de vraag: in welke staat ga ik het appartement aanbieden? U kunt een appartement in ve… Meer →


7 Manieren om een Betrouwbare Huurder te Vinden

Een van de grootste nachtmerries van verhuurders is het hebben van foute of onbetrouwbare huurders. Huurders die niet betalen, huurders die uw woning … Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2024