De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurwoning. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurwoning: Kan ik huurverlaging aanvragen?

Huurwoning: Kan ik huurverlaging aanvragen?
Antwoord op huurdersvraag: "Kan ik huurverlaging aanvragen?"

U kunt uw verhuurder vragen om uw huur te verlagen. Woont u in een sociale huurwoning? Dan kunt u om verschillende redenen uw huur laten verlagen. Huurt u een vrijesectorwoning? Dan heeft u minder mogelijkheden om uw huur te verlagen.

Kijk eerst of uw woning een sociale huurwoning of een vrijesectorwoning is.

Sociale huurwoning: redenen om huur te verlagen

Woont u in een sociale huurwoning? En al langer dan 6 maanden? U vraagt uw verhuurder de huur te verlagen. Dat kan om de volgende redenen:  

 1. Ik heb een te hoge huur
  Controleer of de huur van uw sociale huurwoning redelijk is. Dat doet u met de Huurprijscheck. Betaalt u te veel huur? Dus meer dan de maximale huur van uw woning? Vraag dan de verhuurder uw huur te verlagen.
   
 2. Ik heb een lager inkomen na inkomensafhankelijke huurverhoging
  Is door uw inkomen uw huur extra verhoogd? Maar is uw inkomen daarna gedaald? Vraag dan uw verhuurder om de extra huurverhoging (voor de toekomst) terug te draaien. Dit kan alleen voor de laatste 3 huurverhogingen. 
   
 3. Ik heb een woning met onderhoudsgebreken
  Heeft uw huurwoning onderhoudsgebreken? Zoals lekkages, houtrot in kozijnen. Of slechte ventilatie van vochtige ruimtes.

  Meld dit dan bij uw verhuurder. En vraag of hij dit alles wil repareren. Lost uw verhuurder de problemen niet op? Stap dan naar de Huurcommissie.

  De Huurcommissie verlaagt de huur alleen als de onderhoudsgebreken ernstig genoeg zijn. U kunt de Gebrekencheck van de Huurcommissie bekijken. Daarin  kunt u zien welke onderhoudsklachten de commissie ernstig vindt.

  Let op: Vraag altijd eerst uw verhuurder om uw huur te verlagen. Werkt die niet mee? Vraag dan de Huurcommissie. Zij weet wat u moet doen om uw huur te verlagen bij onderhoudsgebreken.

Huurverlaging vrijesectorwoning

Woont u in een vrijesectorwoning? En al langer dan 6 maanden? Dan heeft u minder mogelijkheden om uw huur te verlagen dan bij sociale huurwoningen:

 • Er geldt geen maximale huur voor woningen in de vrije sector.
 • Heeft uw vrijesectorwoning onderhoudsgebreken? Dan kunt u niet de Huurcommissie vragen om uw huur te verlagen.

Verhuurder vrijesectorwoning vragen om huur te verlagen

U kunt uw verhuurder vragen om uw huur te verlagen. Maar uw verhuurder hoeft niet mee te werken. Komt u er met elkaar niet uit? Dan kunt u de rechter vragen uw huur te verlagen. Of misschien een advies van de Huurcommissie vragen (zie "Advies Huurcommissie aan huurder vrijesectorwoning", onderaan).

Neem voor advies contact op met Het Juridisch Loket.

Nieuw huurcontract: beginhuur woning controleren

Iedere huurder kan de beginhuur van zijn huurwoning laten toetsen door de Huurcommissie. Of u nu een sociale huurwoning of een vrijesectorwoning huurt. De beginhuur is de huur die u afspreekt voor een huurwoning waarnaar u verhuist.

Huurt u uw huurwoning pas 6 maanden, of korter? Dan kan de Huurcommissie voor u controleren of de (begin)huur redelijk is van een sociale huurwoning of van een vrijesectorwoning.

Blijkt de beginhuur te hoog? Dan verlaagt de Huurcommissie die.

 • Huurt u een sociale huurwoning? Dan verlaagt de Huurcommissie een te hoge beginhuur altijd.
 • Huurt u een vrijesectorwoning? Dan gaat de huur alleen omlaag als de beginhuur op of onder de liberalisatiegrens ligt. De grens ligt voor huurcontracten die in 2023 ingaan op € 808,06. Voor huurcontracten de in 2022 ingingen was dat € 763,47. Ligt de huur om goede redenen daarboven? Dan verandert er niets.   

U doet schriftelijk uw verzoek om uw huur te toetsen.

Na die eerste zes maanden kan een huurder van een sociale huurwoning de huur ook nog door de Huurcommissie laten controleren (zie hierboven bij "1. Ik heb een te hoge huur").

Huurt u een vrijesectorwoning? Dan kunt u alleen in die eerste zes maanden de huur door de Huurcommissie laten controleren. Na die eerste zes maanden kunt u uw verhuurder vragen om uw huur te verlagen (zie "Verhuurder vrijesectorwoning vragen om huur te verlagen" hierboven). 

Advies Huurcommissie aan huurder vrijesectorwoning

Huurt u een vrijesectorwoning en heeft u een klacht? Bijvoorbeeld over uw huur? Dan kunt u ook de Huurcommissie om advies vragen. Voorwaarde is wel dat u dat met uw verhuurder heeft afgesproken. U kunt deze afspraak laten vastleggen in uw huurcontract.

Bron: Rijksoverheid, 19-04-2023

Meer vragen over huurwoning

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurwoning. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Huis Kopen en Verhuren: 10 Belangrijke Tips

Op zoek naar een huis om te kopen en te verhuren? Nog beginnen als verhuurder, of op zoek voor uitbreiding van uw vastgoedportefeuille? Lees hier de 1… Meer →


Bereken de Huurprijs van Uw Woning

Een van de belangrijkste onderdelen van de afweging of u een huis of appartement gaat verhuren, is welke huurprijs u kunt hanteren? De huurprijs bepaa… Meer →


Appartement Kaal, Gestoffeerd of Gemeubileerd Verhuren

Wanneer u besloten heeft een appartement te gaan verhuren, komt de vraag: in welke staat ga ik het appartement aanbieden? U kunt een appartement in ve… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2024