De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurwoning. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurwoning: Kan ik mijn huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders?

Huurwoning: Kan ik mijn huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders?
Antwoord op huurdersvraag: "Kan ik mijn huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders?"

U kunt uw huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders. De verhuurder moet de woningruil wel goedkeuren. Ook de andere huurder moet toestemming krijgen van de verhuurder.

Huurcontracten woningruil

Krijgt u allebei goedkeuring, dan zijn er 2 mogelijkheden:              

  • U krijgt allebei een nieuw huurcontract.
  • U neemt het huurcontract over van de andere huurder, bijvoorbeeld bij indeplaatstelling door de rechter (zie hieronder). Dit komt niet vaak voor.

Regels nieuwe huurcontract

Bij de woningruil gelden voor u de regels uit uw eigen (nieuwe) huurcontract voor uw nieuwe woning. Net als bij een andere verhuizing naar een huurwoning. U kunt de beginhuurprijs van uw nieuwe huurcontract binnen de eerste zes maanden laten toetsen door de Huurcommissie.

Regels bij overname huurcontract

Als u het huurcontract van de vorige bewoner overneemt, dan gelden voor u de afspraken uit het huurcontract dat de vorige bewoner met de verhuurder had gesloten. Zo blijft bijvoorbeeld de huurprijs dezelfde als bij de vorige huurder. Maar u neemt misschien ook een huurachterstand over van de vorige huurder.

Veranderingen in de woning die u ruilt

Mogelijk heeft de vorige huurder veranderingen in de woning aangebracht. Bijvoorbeeld een nieuw keukenblok. De vorige huurder hoeft dit niet terug te brengen in oude staat. En u ook niet, als u in de toekomst uit de woning verhuist. Behalve als er in het huurcontract andere afspraken staan.

Verhuurder geeft geen goedkeuring voor woningruil

Mogelijk geeft een verhuurder geen goedkeuring voor woningruil. U kunt dan naar de kantonrechter om te vragen om toestemming voor woningruil. Dit heet indeplaatsstelling. De rechter bekijkt de situatie en doet een uitspraak. Neem voor advies contact op met Het Juridisch Loket.

Bron: Rijksoverheid, 19-04-2023

Meer vragen over huurwoning

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurwoning. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Geld Verdienen met een Huis Verhuren

Snel geld verdienen met een appartement of huis verhuren? Aantrekkelijk: met het verhuren van vastgoed een passief inkomen genereren - een inkomen zon… Meer →


Checklist Verhuurmakelaar: Hoe Kies Ik een Goede Verhuurmakelaar?

De ene verhuurmakelaar is de andere niet. Een verhuurmakelaar dient uw doelen te dienen, maar in de praktijk is er veel kaf tussen het koren. De titel… Meer →


Bereken de Huurprijs van Uw Woning

Een van de belangrijkste onderdelen van de afweging of u een huis of appartement gaat verhuren, is welke huurprijs u kunt hanteren? De huurprijs bepaa… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2024