De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurwoning. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurwoning: Mag ik een traplift of verhoogd toilet laten plaatsen?

Huurwoning: Mag ik een traplift of verhoogd toilet laten plaatsen?
Antwoord op huurdersvraag: "Mag ik een traplift of verhoogd toilet laten plaatsen?"

Wilt u een lift langs de trap laten plaatsen? Of een verhoogd toilet? U heeft daarvoor toestemming nodig van uw verhuurder. Behalve als u daarvoor een vergoeding krijgt. Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz).

Vergoeding traplift of verhoogd toilet via Wmo

U hebt een handicap. U kunt bijvoorbeeld niet zelf meer de trap op. Dan kunt u een vergoeding krijgen voor een aanpassing aan uw woning. Bijvoorbeeld voor  een lift langs de trap. Of een verhoogd toilet.

Vergoeding traplift of verhoogd toilet via Wlz

Heeft u een Wlz-indicatie en krijgt u zorg thuis? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor een aanpassing aan uw woning. Bijvoorbeeld voor een lift langs de trap of verhoogd toilet. Vraag hiernaar bij uw gemeente.

Toestemming verhuurder nodig voor aanpassingen woning

Krijgt u geen vergoeding voor woningaanpassingen? Bijvoorbeeld omdat u nu nog geen ernstige klachten heeft. Maar wilt u uw woning alvast aanpassen voor de toekomst? Bijvoorbeeld met een verhoogd toilet. Dan moet u schriftelijk toestemming vragen aan uw verhuurder.

De verhuurder mag de aanpassing weigeren. Dit mag als de woning door de aanpassingen moeilijker te verhuren is. Of als de woning in waarde daalt.

Huurverhoging mogelijk na renovatie woning

Renoveert de verhuurder de woning zelf? Dan mag hij de huur verhogen. De huurders moeten dan wel toestemming geven voor de renovatie.

Woningaanpassingen bij verhuizing

U verhuist? Dan hoeft u aanpassingen aan uw woning niet terug te draaien. Behalve als u van de verhuurder geen aanpassingen mocht doen.

Bron: Rijksoverheid, 28-03-2023

Meer vragen over huurwoning

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurwoning. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
7 Manieren om een Betrouwbare Huurder te Vinden

Een van de grootste nachtmerries van verhuurders is het hebben van foute of onbetrouwbare huurders. Huurders die niet betalen, huurders die uw woning … Meer →


Bereken de Huurprijs van Uw Woning

Een van de belangrijkste onderdelen van de afweging of u een huis of appartement gaat verhuren, is welke huurprijs u kunt hanteren? De huurprijs bepaa… Meer →


Checklist Verhuurmakelaar: Hoe Kies Ik een Goede Verhuurmakelaar?

De ene verhuurmakelaar is de andere niet. Een verhuurmakelaar dient uw doelen te dienen, maar in de praktijk is er veel kaf tussen het koren. De titel… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2023