De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurwoning. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurwoning: Mag ik mijn huurwoning verbouwen of renoveren?

Huurwoning: Mag ik mijn huurwoning verbouwen of renoveren?
Antwoord op huurdersvraag: "Mag ik mijn huurwoning verbouwen of renoveren?"

U mag niets veranderen aan uw huurwoning. Ook niet aan de buitenkant van uw woning. Kunt u de veranderingen zonder teveel kosten weer terugdraaien? Bijvoorbeeld gaatjes in de muur dichten? Dan is geen toestemming van uw verhuurder nodig.

Toestemming verhuurder nodig voor renovatie

Voor renovatie (woningverbetering) heeft u altijd toestemming nodig van de verhuurder. Bijvoorbeeld voor:

  • aanpassing van uw badkamer;
  • een nieuwe keuken;
  • een aanbouw;
  • een dakkapel.

Afspraken met de verhuurder bij renovatie

Maak vooraf duidelijke afspraken met de verhuurder. Uw huurwoning verbouwen kan voordelen hebben voor de verhuurder. Bijvoorbeeld als de waarde van de woning stijgt.

Soms neemt de verhuurder een deel van de kosten op zich. Bespreek daarom ook vergoeding van de kosten. De verhuurder moet binnen 8 weken reageren op uw verzoek. De verhuurder mag alleen in de volgende gevallen weigeren:

  • als de woning door de veranderingen minder goed te verhuren is;
  • als de woning erdoor in waarde daalt.

Geen toestemming van de verhuurder nodig bij kleine aanpassingen

U mag kleine aanpassingen doen aan uw woning. Deze kunt u zonder teveel kosten terugdraaien. Bijvoorbeeld als u gaatjes in de muur wil boren. Lees meer bij het Juridisch Loket over uw huurwoning achterlaten.

Verhuurder geeft geen toestemming voor verbouwing of renovatie

Geeft de verhuurder u geen toestemming? Dan kunt u naar de rechter gaan. De rechter beoordeelt of de verandering redelijk is. Of die meer genot geeft om te wonen. Zo niet dan bepaalt de rechter of u de aanpassingen moet terugdraaien.

Bron: Rijksoverheid, 19-04-2023

Meer vragen over huurwoning

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurwoning. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Huis Kopen en Verhuren: 10 Belangrijke Tips

Op zoek naar een huis om te kopen en te verhuren? Nog beginnen als verhuurder, of op zoek voor uitbreiding van uw vastgoedportefeuille? Lees hier de 1… Meer →


Appartement Kaal, Gestoffeerd of Gemeubileerd Verhuren

Wanneer u besloten heeft een appartement te gaan verhuren, komt de vraag: in welke staat ga ik het appartement aanbieden? U kunt een appartement in ve… Meer →


Checklist Verhuurmakelaar: Hoe Kies Ik een Goede Verhuurmakelaar?

De ene verhuurmakelaar is de andere niet. Een verhuurmakelaar dient uw doelen te dienen, maar in de praktijk is er veel kaf tussen het koren. De titel… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2024