De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurwoning. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurwoning: Waarom betaal ik servicekosten en kosten voor gas, water en elektriciteit?

Huurwoning: Waarom betaal ik servicekosten en kosten voor gas, water en elektriciteit?
Antwoord op huurdersvraag: "Waarom betaal ik servicekosten en kosten voor gas, water en elektriciteit?"

Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur van een woning komen. Bijvoorbeeld voor schoonmaak en werkzaamheden van de huismeester. U betaalt ook kosten voor de nutsvoorzieningen gas, water en elektriciteit.

Elke maand servicekosten betalen

U betaalt elke maand kosten voor service. Bijvoorbeeld voor:

  • werkzaamheden van de huismeester;
  • schoonmaak en reparaties;
  • gebruik van meubels.

Apart betalen voor gas, water en elektriciteit

Gas, water en elektriciteit vallen niet altijd onder de kosten voor service. U betaalt deze dan apart. Deze heten de nutsvoorzieningen. Hier horen ook de kosten bij om uw woning warm te houden. Hiervoor heeft u dan een eigen meter.

Kale huur of all-in huur

Soms vallen de kosten voor service onder de huur. Dat geldt ook voor de kosten van gas, water en elektriciteit. Dit heet dan de all-in huur. Is dat niet het geval, dan is het kale huur.

Wilt u weten of u te veel huur betaalt? Dat is lastig te bepalen bij een all-in huur. Vraag daarom uw verhuurder om de all-in huur te splitsen.

Jaarlijks overzicht kosten bovenop de huur

U krijgt elk jaar een overzicht van de kosten. Kosten voor service. En voor gas, water en elektriciteit.

Dat overzicht krijgt u van uw verhuurder. Hierop ziet u of te veel of te weinig betaald heeft. En of u geld terugkrijgt of iets moet bijbetalen.

Klopt het overzicht niet? Of bent u het ergens niet mee eens? Dan neemt u contact op met de Huurcommissie.

Verhuurder verandert servicepakket

Verandert uw verhuurder het servicepakket voor een aantal huurders gezamenlijk? Dit kan alleen als 70% van de huurders het goed vindt. Denk aan kosten voor een huismeester of portiekreiniging.

Verandert er iets in het pakket dat niet voor alle huurders geldt? Bijvoorbeeld voor huurders die een onderhoudsservice-abonnement hebben. Of een gemeubileerde woning. Dan moeten alleen deze huurders het eens zijn met de veranderingen.

Bent u het niet eens met de veranderingen? Neem dan contact op met het Juridisch Loket voor advies.

Bron: Rijksoverheid, 13-04-2023

Meer vragen over huurwoning

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurwoning. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Huis Kopen en Verhuren: 10 Belangrijke Tips

Op zoek naar een huis om te kopen en te verhuren? Nog beginnen als verhuurder, of op zoek voor uitbreiding van uw vastgoedportefeuille? Lees hier de 1… Meer →


Checklist Verhuurmakelaar: Hoe Kies Ik een Goede Verhuurmakelaar?

De ene verhuurmakelaar is de andere niet. Een verhuurmakelaar dient uw doelen te dienen, maar in de praktijk is er veel kaf tussen het koren. De titel… Meer →


7 Manieren om een Betrouwbare Huurder te Vinden

Een van de grootste nachtmerries van verhuurders is het hebben van foute of onbetrouwbare huurders. Huurders die niet betalen, huurders die uw woning … Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2024