De Rijksoverheid geeft ook antwoord op vragen van huurders omtrent huurwoning. En deze antwoorden zijn ook van belang voor verhuurders. Voor verhuurders en hun huurders hebben we daarom deze vragen met antwoorden opgenomen op onze website. Lees hieronder het antwoord op de volgende vraag:

Huurwoning: Wat zijn mijn rechten bij renovatie van mijn huurwoning?

Huurwoning: Wat zijn mijn rechten bij renovatie van mijn huurwoning?
Antwoord op huurdersvraag: "Wat zijn mijn rechten bij renovatie van mijn huurwoning?"

Uw verhuurder mag niet zo maar uw woning verbouwen. U moet daarvoor toestemming geven. Behalve als u in een gebouw woont met minstens 10 woningen. Dan heeft de verhuurder toestemming nodig van minimaal 70% van de huurders.

Renovatie huurwoning is nodig

Renovatie verbetert uw woning. Uw verhuurder stelt een renovatie voor, omdat uw huurwoning daar aan toe is. Is het voorstel redelijk? Dan moet u akkoord gaan.

Het gaat bijvoorbeeld om:

  • een nieuwe badkamer;
  • een nieuwe keuken;
  • dubbel glas.

Verbetering gebouw met minstens 10 woningen

Wil de verhuurder een bouwkundige eenheid met 10 of meer woningen of bedrijfsruimten renoveren? Dan is uw toestemming voor verbouwing niet altijd nodig. Minimaal 70% van de huurders moet toestemming geven.

Het gaat bijvoorbeeld om:

  • de isolatie van het dak; 
  • vernieuwing van de gezamenlijke CV.

Gaat het om minder dan 10 woningen? Dan mag de verhuurder niet zo maar verbouwen. Dan heeft hij wel uw toestemming nodig. Lees meer over uw rechten bij renovatie van uw huurwoning.

Niet eens met renovatievoorstel huurwoning

Staan er 10 of meer woningen in het renovatievoorstel? En stemde 70% van de huurders in met dit voorstel? Dan kunt u naar de rechter stappen. Dit doet u als u het niet eens bent met het renovatievoorstel.

Stap op tijd naar de rechter. Binnen 8 weken na de brief van uw verhuurder. Dat is de brief waarin de verhuurder de verbouwing bevestigt.

Mag de verbouwing doorgaan van de rechter? Dan moet u daarmee akkoord gaan.

Verschil met (groot) onderhoud

Renovatie is niet hetzelfde als (groot) onderhoud. Maar in renovatievoorstellen zit vaak ook werk voor onderhoud. Hiervoor is uw toestemming niet nodig. Voorbeelden zijn:

  • nieuwe kozijnen;
  • schilderwerk;
  • reparaties.

Na verbetering van uw huurwoning (renovatie) betaalt u meestal een hogere huur. Huurt u een sociale huurwoning? Dan kunt u bezwaar maken tegen een huurverhoging.

Vergoeding voor kosten verhuizen

Moet u tijdens de verbouwing tijdelijk verhuizen? Bijvoorbeeld omdat de verbouwing veel overlast geeft? Dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding voor verhuiskosten.

Bron: Rijksoverheid, 13-04-2023

Meer vragen over huurwoning

Zowel de huurder als de verhuurder van een woning zijn gebonden aan regels. De regels gaan onder meer over huurwoning. Lees hieronder meer huurdersvragen en antwoorden over dit onderwerp.
Bereken de Huurprijs van Uw Woning

Een van de belangrijkste onderdelen van de afweging of u een huis of appartement gaat verhuren, is welke huurprijs u kunt hanteren? De huurprijs bepaa… Meer →


Huis Verkopen of Verhuren: 6 Belangrijke Afwegingen

U heeft een nieuwe woning gekocht (of bent van plan dit te doen) en staat nu voor een dilemma: ga ik mijn huidige huis verkopen of verhuren? In deze t… Meer →


Verhuurmakelaar: Nuttig of Nutteloos

Een huis verhuren - heb ik daarvoor een verhuurmakelaar voor nodig? Of kan ik dat zelf? Veel verhuurders kiezen ervoor het hele proces van het vinden … Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2024