Verhuurmakelaar: Nuttig of Nutteloos

verhuurmakelaar nuttig

Een huis verhuren - heb ik daarvoor een verhuurmakelaar voor nodig? Of kan ik dat zelf? Veel verhuurders kiezen ervoor het hele proces van het vinden van een geschikte huurder uit te besteden aan een verhuurmakelaar. Ook het beheer van de woning is uit te besteden aan een verhuurmakelaar. Maar sommige verhuurders doen het zelf. Wat is het nut van een verhuurmakelaar?

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.

Wat doet een verhuurmakelaar?

Een verhuurmakelaar is een makelaar voor verhuurvastgoed. Veel verhuurmakelaars doen op hoofdlijn twee activiteiten:

 1. het vinden van een geschikte huurder
 2. het vastgoedbeheer van de woning of het appartement tijdens verhuur
Een verhuurmakelaar wordt in de regel in elk geval ingeschakeld voor de eerste activiteit, en meestal ook voor de tweede. Wat houden we werkzaamheden in?

Verhuurmakelaar kan geschikte huurder vinden

Voor het vinden van een geschikte en betrouwbare huurder voor uw woning of appartement leveren verhuurmakelaars vaak een selectie van deze werkzaamheden:

 • Vaststellen van uw verhuurdoel (denk aan korte of langetermijn verhuur) en doelgroep
 • Advies over eventuele aanpassingen of presentatietips voor betere verhuurbaarheid van de woning
 • Advies ten aanzien van optimale huurprijs
 • Het opstellen van een presentatie van de woning (zoals beschrijvingen, foto's, etc.) en woonomgeving, gericht op de doelgroep
 • Het inmeten van de woonruimte(s)
 • Aanbieden van de woning: het plaatsen van de woning op de eigen website, een groot aantal extra websites, social media en eventuele gedrukte media
 • Informeren van bedrijven (voor expat verhuur) en zoekende huurders in eigen bestand
 • Reacties van geinteresseerde huurders opvangen en controleren of zij passen in de doelgroep
 • Het professioneel verzorgen van bezichtigingen van de woning
 • Het voeren van onderhandeling met de potentiele huurder namens de verhuurder
 • Het screenen van een kandidaat huurder, met onder andere controle op kredietwaardigheid, huurverleden en aangeleverde legitimatiebewijzen;
 • Huurcontract opstellen en laten onderteken;
 • Opstellen van een uitgebreid inspectierapport hoe de woning aan de huurder wordt opgeleverd;
 • Sleuteloverdracht aan de huurder
 • Incasseren van 1e maand huur en borg.
Een deel van deze activiteiten kunt u ook zelf doen. Maar vaak zien we in de praktijk dat ervaring enorm helpt bij het vinden van geschikte huurders. Zo is een verhuurmarkt heel anders dan een verkoopmarkt: huurders kijken naar heel andere zaken (veel meer korte termijn) dan kopers (die vaak voor lange termijn zoeken). Dus zelfs als u in uw leven al wat ervaring hebt opgedaan met vastgoed kopen en verkopen, kan de ervaring van een verhuurmakelaar helpen om problemen te voorkomen. Ook kunnen de contacten (bijvoorbeeld met internationale bedrijven) van de verhuurmakelaar toegang bieden tot interessante huurders, die u wellicht anders niet tegen zou komen.

Bedenk dat het vinden van een huurder wellicht niet zo moeilijk is (zeker in de huidige markt), maar dat het vooral gaat om een betrouwbare huurder. De ene huurder is de andere niet. De ervaring van een verhuurmakelaar kan helpen om de geschikte huurder te vinden bij uw doel. Zodat u minder risico loopt op slechte huurders.

Verhuurmakelaar kan vastgoedbeheer uitvoeren van uw huurwoning of -appartement

Een verhuurmakelaar kan naast het vinden van een goede (kandidaat)huurder, helpen met vastgoedbeheer. Dit houdt in dat de verhuurmakelaar het eerste contact met de huurder op zich neemt. Een verhuurmakelaar biedt veelal twee soorten beheer: financieel beheer en technisch beheer.

Het financieel beheer (ook wel: administratief beheer)omvat het incasseren en administreren van de huur. Wanneer er betaalachterstanden zijn, dan gaat de verhuurmakelaar aan het werk om de betalingen zo spoedig mogelijk alsnog te incasseren. Dat betekent ten eerste contact opnemen met de huurder. Indien nodig, zal de verhuurmakelaar in samenspraak met de verhuurder, rechtsmaatregelen (laten) uitvoeren. Ook zal de verhuurmakelaar de jaarlijkse huurverhoging doorvoeren en beheer doen van eventuele waarborgsommen.

Het technisch beheer omvat het (laten) verhelpen van gebreken en problemen van de woonruimte. De verhuurmakelaar kent de wettelijke kaders waarin is opgenomen waar een huurder recht op heeft met betrekking tot onderhoud van de woning. Wanneer de verhuurder (aanzienlijk) onderhoud niet tijdig uitvoert, kan dat betekenen dat de huurder zijn huur tijdelijk niet (volledig) betaalt. En daar heeft de huurder in bepaalde gevallen ook recht op. De verhuurmakelaar helpt om problemen te voorkomen en op te lossen. Soms werkt hij/zij daartoe samen met vastgoedonderhoudspartijen, die namens de verhuurder snel kunnen worden ingeschakeld - en soms met een kostenvoordeel door het volumeafspraken van de vastgoedmakelaar.

Bij de meeste verhuurmakelaar is de eindinspectie van een woning inbegrepen in het vastgoedbeer. Hierbij wordt middels een inspectierapport gekeken hoe de woning wordt opgeleverd - en welke kosten eventueel nog op de huurder verhaald moeten worden. Een externe partij als een verhuurmakelaar doet dit wellicht eenvoudiger dan dat u dit zelf moet doen.

Verhuurmakelaar kiezen

Als u zelf geen ervaring hebt met het vinden en screen van huurders, is het nuttig deze activiteit neer te leggen bij een partij die hier wel ervaring mee heeft. Een betrouwbare huurder kan het verschil tussen een succesverhaal en een nachtmerrie voor de verhuurder.

Het beheren van de woning is veel gevallen ook goed zelf te doen, als u het niet erg vindt hier wat tijd voor vrij te maken en u een zakelijke houding kunt aannemen ten aanzien van uw huurders. Bij goede huurders is de inspanning gering, maar zodra er problemen zijn kan de inspanning snel oplopen; de verhuurmakelaar is wellicht beter in staat zaken objectief en zakelijk - en daardoor sneller en goedkoper - af te handelen. Als u zelf optreedt als beheerder, helpt het als u in de buurt woont van de verhuurwoning, zodat u even polshoogte kan nemen indien nodig. Bij verhuur van meerdere panden gaat u het wel meer tijd kosten - en kiezen verhuurders weer vaker voor een verhuurmakelaar als vastgoedbeheerder. Of wanneer u zelf in buitenland verblijft, is het zeker aan te raden om het vastgoedbeheer bij een betrouwbare partij neer te leggen.

Het kiezen van een geschikte verhuurmakelaar (weten we helaas uit ervaring) is niet altijd even eenvoudig. Sommige verhuurmakelaars hebben allerlei verborgen kosten, die pas gaande een traject naar voren komen. De controle van potentiele huurders - in onze ogen een erg belangrijke taak om problemen met verhuur te voorkomen - is ook niet bij elke verhuurmakelaar even secuur. Verhuurmakelaar uitkiezen? Lees dan in elk geval even de 'checklist verhuurmakelaar'.

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.


Wat Kost een Verhuurmakelaar?

Welke verhuurmakelaar kosten zijn er wanneer ik een verhuurmakelaar inschakel? Uiteraard is elke verhuurmakelaar vrij om zijn eigen prijs of courtage … Meer →


Appartement voor Verhuur Kopen of Verkopen

De prijzen van appartementen voor verhuur zijn in ontwikkeling. Overweegt u een appartement te kopen voor verhuur? Of juist een bestaand appartement v… Meer →


Appartement Kaal, Gestoffeerd of Gemeubileerd Verhuren

Wanneer u besloten heeft een appartement te gaan verhuren, komt de vraag: in welke staat ga ik het appartement aanbieden? U kunt een appartement in ve… Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2022