Wat Kost een Verhuurmakelaar?

kosten verhuurmakelaar

Welke verhuurmakelaar kosten zijn er wanneer ik een verhuurmakelaar inschakel? Uiteraard is elke verhuurmakelaar vrij om zijn eigen prijs of courtage te bepalen. Maar welk courtage is marktconform? En let op dat de ene verhuurmakelaar sommige kosten apart in rekening brengt, terwijl bij een ander deze kosten zijn inbegrepen.

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.

Verhuurmakelaar courtage

Veel verhuurmakelaars hanteren een courtage ofwel afsluitprovisie van een verhuur van een huis of appartement. Onderzoek onder verhuurmakelaars laat zien dat veel verhuurmakelaars een courtage hanteren van 1x de maandhuur (exclusief BTW). Uiteraard zijn partijen met een andere prijstelling; vergelijk welke activiteiten een partij voor u uitvoert. Let ook op of het courtage wordt berekend op basis van de kale huur, of ook over servicekosten en/of energiekosten.

Sommige verhuurmakelaars rekenen extra kosten voor het plaatsen van de woning op diverse websites (zoals bijvoorbeeld of Funda). Vraag naar deze (extra) kosten voordat u in zee gaat met een verhuurmakelaar.

Wanneer zowel een zoekopdracht (bemiddeling) als het vastgoedbeheer beide worden afgenomen is vaak een korting mogelijk.

Verhuurmakelaar kosten vastgoedbeheer

Voor het beheer van de woning rekenen de verhuurmakelaars vaak een percentage van de maandhuur. Ook hier geldt dat het verstandig is te controleren of het gaat om de maandhuur inclusief of exclusief servicekosten, energiekosten, etc. Een courtage dat wij vaker tegenkomen is een percentage van 6% van de (bruto) maandhuur voor financieel en technisch beheer - maar dit kan verschillen afhankelijk van welke werkzaamheden door de verhuurmakelaar worden uitgevoerd.

Andere kosten verhuurmakelaar

Bepaalde kosten worden door de verhuurmakelaar doorberekend aan de verhuurder - al dan niet met een opslag; of er worden andere partijen door verhuurmakelaar ingeschakeld voor aanvullende werkzaamheden. Denk aan kosten van onderhoud van de woning, of juridische kosten of deurwaarderkosten in geval van niet betalende huurders.
Let op bij het tekenen van uw contract met de verhuurmakelaar of u niet tekent voor aanvullende kosten die de verhuurmakelaar in rekening brengt. Sommige verhuurmakelaars rekenen bijvoorbeeld nogmaals een courtage wanneer de verhuurovereenkomst na afgesproken periode wordt verlengd. En sommige verhuurmakelaars rekenen een aan-/verkoopcourtage wanneer de woning op termijn door verhuurder wordt verkocht aan de huurder. Bedenk voor uzelf of u daar mee wilt instemmen.

Verhuurmakelaar bemiddelingskosten huurder

Het is verhuurmakelaars juridisch gezien verboden om bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de huurder, wanneer de verhuurmakelaar betaald wordt door de verhuurder. Een uitspraak van de Hoge Raad geeft aan dat verhuurmakelaars geen courtage van woningzoekenden mogen vragen die hun woning zelf hebben gevonden - zelfs niet als dat is gebeurd via de website van de verhuurmakelaar. De verhuurmakelaar mag niet 'twee heren dienen', en daarbij dus van twee walletjes eten.

Ondanks dat dit juridisch niet mag, zijn er verhuurmakelaars die zich hier niet (strikt) aan houden. Wanneer u een verhuurmakelaar zoekt, controleer dan of zij juridisch correct handelen en uitsluitend uw belang dienen. Overigens geldt wel dat wanneer de verhuurmakelaar uitsluitend voor de huurder werkzaamheden verricht (bijvoorbeeld in opdracht een huurwoning zoekt), daar uiteraard wel bemiddelingskosten voor gerekend mogen worden - aan de huurder.

Alles over Uw Huis of Appartement Verhuren?

Download het gratis verhuurpakket "Alles over Uw Huis Verhuren" en ontvang allerlei nuttige informatie over het verhuren van een bestaand of nog aan te schaffen woning - inclusief gratis advies over de optimale verhuurprijs van uw woning of appartement.


Huis Kopen en Verhuren: 10 Belangrijke Tips

Op zoek naar een huis om te kopen en te verhuren? Nog beginnen als verhuurder, of op zoek voor uitbreiding van uw vastgoedportefeuille? Lees hier de 1… Meer →


Wat Kost een Verhuurmakelaar?

Welke verhuurmakelaar kosten zijn er wanneer ik een verhuurmakelaar inschakel? Uiteraard is elke verhuurmakelaar vrij om zijn eigen prijs of courtage … Meer →


Verhuurmakelaar: Nuttig of Nutteloos

Een huis verhuren - heb ik daarvoor een verhuurmakelaar voor nodig? Of kan ik dat zelf? Veel verhuurders kiezen ervoor het hele proces van het vinden … Meer →


Verhuurmakelaar.info - Informatie over Verhuurmakelaars en een Huis of Appartement Verhuren in Uw Regio 2022